Cum amenajezi spațiul de duș, în funcție de specificul băii tale
Amenajarea zonei de duș presupune, de obicei, o suită de alegeri, principalul punct de pornire fiind forma și dimensiunea spațiului disponibil în baie. Cădiță de duș sau duș walk-in cu rigolă? Cabină în nișă, cu uși glisante sau pliabile? Coloană sau panel de duș cu hidromosaj?
În acest articol, vom încerca să răspundem întrebărilor pe care le-ai putea avea în legătură cu amenajarea spațiului de duș și să îți oferim câteva soluții customizabile, funcționale pentru o baie modernă.
Cabină de duș all-in-one sau duș personalizat, modular?
Cabinele de duș all-in-one
Acestea par a fi, cel puțin la prima vedere, o soluție comodă și rapidă. Pentru montaj sunt suficiente serviciile profesionale ale unui instalator. Pe termen mediu și lung însă, ar trebui să iei în considerare următoarele posibilități:
- servisarea și remedierea defecțiunilor pot fi mai dificile; este lesne de înțeles că, de-a lungul timpului, pot apărea defecțiuni ale panoului de operare, ale sistemului de duș, ale duzelor de hidromasaj sau ale altor părți componente. Acestea nu pot fi înlocuite, din păcate, decât cu unele identice. În cazul unui spațiu de duș tip walk-in, panelul sau coloana de duș pot fi înlocuite oricând, fără restricții, acestea nefiind părți componente ale unui ansamblu, ci obiecte sanitare de sine-stătătoare;
- cabinele de duș all-in-one sunt voluminoase; acestea ocupă atât fizic, cât și vizual, mai mult spațiu decât cabinele de duș de tip walk-in, cu pereți din sticlă transparentă.
Cabinele de duș modulare
Zonele de duș modulare, pe de altă parte, îți oferă posibilități extinse de personalizare, pentru o potrivire perfectă în spațiul alocat și în ambientul băi, în general.
Deși poate părea un efort suplimentar nejustificat, o cabină de duș modulară, creată din elemente separate, elimină cele două dezavantaje enumerate mai sus. Spre exemplu, dacă după câțiva ani de utilizare coloana sau panelul de duș s-au defectat, acestea pot fi înlocuite fără probleme cu unele mai performante, mai moderne, cu design diferit, după preferințe. Sistemul de duș este un element de sine-stătător, nu un element dintr-un ansamblu sau o piesă de schimb.
Liniile simple, transparența sticlei, volumele clare și designul geometric impecabil al paravanelor de duș montate pe o cadiță joasă sau direct pe pardoseală oferă un aspect fluid, continuu, lăsând senzația de spațiu chiar și în băi de dimensiuni reduse. În plus, curățarea și întreținerea sunt mult mai simple și rapide.
Duș cu cădiță sau direct pe pardoseală?
Dușul cu cădiță
Disponibile în mai multe forme, dimensiuni și cu diferite înălțimi, cădițele de duș împreună cu panourile din sticlă securizată au devenit o soluție versatilă și elegantă pentru duș.
Cădițele de duș diferă prin înălțimea lor, pornind de la cele foarte puțin înalte, care se încastrează uneori în podea, cu rol de recipient pentru apa scursă în timpul dușului și continuând cu cădițele de duș semi-înalte și înalte. Dacă îți place să petreci mai mult timp sub duș, o cădiță de duș înaltă cu suport pentru șezut îți va permite să aduni o cantitiate de apă suficientă pentru baia copilului sau să petreci câteva minute în plus într-o mini-saună. Cădițele de duș joase sunt soluții practice și elegante. Alături de un ansamblu de uși și/sau paravane din sticlă securizată, vei obține o zonă de duș fluidă, transparentă, ce nu va încărca vizual o baie de mici dimensiuni.
Cădițele de duș sunt disponibile într-o varietate de materiale (acryl, compozit), forme și culori (în cazul materialelor compozite), cu montaj aparent sau încastrat în pardoseală.
Bine-cunoscutul acryl sanitar, materialul utilizat de ani de zile în producția căzilor de baie și a cădițelor de duș, are o structură din poliester armat cu fibră de sticlă, ce rezultă într-un produs final ușor dar foarte rezistent, cu o suprafață lucioasă, omogenă, ușor de curățat. Prețul accesibil este, de asemenea, un avantaj demn de luat în seamă, alături de calitățile care l-au consacrat.
Materialul compozit din care se produc cădițele de duș este un amestec de rășini, minerale și roci ce combină elemente de ordin funcțional cu cele de ordin estetic: aspectul și textura pietrei naturale, într-un material cu duritate și performanțe înalte, dedicat mediului și condițiilor de umiditate din baie. Datorită paletei variate de nuanțe, acest material oferă soluții versatile și elegante pentru personalizarea spațiului de duș.
Vom reveni în curând cu un articol cuprinzător și detaliat despre proprietățile fiecăruia dintre aceste materiale.
Dușul walk-in
Aceasta este o variantă tot mai des abordată pentru amenajarea băilor moderne, cu structură minimalistă și design fluid.
De ce este deosebit dușul walk-in? În primul rând, se renunță la cădița de duș, ea fiind înlocuită cu pardoseala din gresie. Iar în al doilea rând, rigola de scurgere preia rolul sifonului clasic. Avantajul principal este cel de ordin estetic, designul întregului se menține, continuă fără întreruperi.
Comparativ cu tradiționalele sifoane de scurgere cu montaj în pardoseală, rigolele de duș sunt absolut impecabile din punct de vedere estetic. Scurgerea apei se face pe toată lungimea rigolei, eliminând problema acumulării într-o singură zonă, cum se întâmplă în cazul sistemelor locale de scurgere.
Dacă optezi pentru o cabină de duș tip walk-in, cele mai importante aspecte sunt hidroizolația și înclinația pardoselii. Pentru a asigura o bună scurgere a apei, va fi necesară o ușoară pantă (cel puțin 1,5%) spre rigolă. Unii producători de rigole includ în kit-ul de montaj și membrana hidroizolatoare, simplificând astfel lista ta de cumpărături.
Dacă o cabină de duș clasică este de cele mai multe ori poziționată într-un colț al băii, cea construită direct pe pardoseală poate fi integrată oriunde se dorește. În funcție de configurația băii, vor fi necesare 1 până la 4 panouri de sticlă, ce vor fi montate direct pe pardoseală. Spațiul de duș poate fi „legat” de unul sau doi dintre pereții băii, poate fi amplasat într-o nișă – iar în acest caz vor fi necesare doar ușile de acces în duș – sau poate fi complet independent, doar din panouri de sticlă. În anumite cazuri, se poate chiar construi un zid suplimentar din cărămizi de sticlă, căramidă clasică ori rigips placat cu faianță sau mozaic.
Atunci când vorbim despre elementele componente ale zonei de duș, trebuie să facem referire și la calitatea panourilor din sticlă. Sticla utilizată la fabricarea panourilor trebuie să fie securizată. Grosimea sticlei poate începe de la 3mm și poate ajunge până la 8mm. Indiferent că alegi sticla clară, satinată, decorată sau cu efect oglindă, asigură-te că este securizată și cu o grosime cel puțin medie.
Pentru amenajarea unui spațiu de duș minimalist este suficientă o structură fără ramă, compusă numai din panouri de sticlă și balamale de fixare; ansamblurile de panouri și uși cu ramă și profile verticale sunt varianta recomandată atunci când se dorește etanșeizarea completă a spațiului de duș.
După cum spuneam, crearea unei zone de duș modulare oferă opțiuni de personalizare până la cel mai mic detaliu, iar profilele și ramele nu fac exceție. Finisajele disponibile sunt multiple: argintiu lucios, satinat sau în diverse nuanțe neutre. Un profil de calitate superioară este produs din aliaj de aluminiu, un material durabil, cu proprietăți mecanice excelente și rezistență ridicată la coroziune.
Echiparea și accesorizarea dușului
Coloanele de duș sunt echipamente cu caracteristici de proiectare moderne, cu funcții și reglaje extinse care, montate împreună cu o baterie de duș, își vor îndeplini scopul și îți pot satisface cerințele la un preț mai mult decât accesibil.
Un sistem de duș modern și avansat precum un panel vertical cu hidromasaj, va transforma dușurile zilnice în momente de spa. Caracterul versatil al acestui echipament de duș este dat și de diversitatea funcțiilor: 3 până la 5 funcții care se pot acționa simultan sau secvențial (duș de mână, duș superior, hidromasaj, efect ”cascadă”, display temperatură apă). Și aici, gama de culori și materiale (oțel inoxidabil, aluminiu, sticlă securizată) este diversă, pentru o integrare perfectă în decor.
La final, poți completa în mod personal, estetic și funcțional zona de duș cu suporturi pentru cosmetice și prosoape. Și în cazul accesoriilor de baie ai libertatea de a customiza după preferințe: poți alege atât accesoriile propriu-zise, cât și poziția sau înălțimea convenabilă pentru montaj. Iar pentru pereții placați cu faianță lucioasă, există accesorii de baie cu montaj fără găuri, care se fixează excelent pe suprafețele perfect netede, neporoase, eliminând necesitatea holzsurub-urilor.
Recomandarea noastră
Indiferent de modelul ales, montajul cabinei de duș este o operațiune care necesită un instalator autorizat. Serviciile acestuia sunt necesare în special dacă montajul cabinei este insoțit și de montajul unei cădițe de duș și absolut necesare în cazul unui duș cu rigolă în pardoseală. Fiind certificată, firma este obligată să respecte anumite standarde de calitate și conformitate și să ofere garanție, ceea ce va rezulta într-o lucrare net superioară din punct de vedere calitativ.
0 comments
Write a comment