Cum întreții bateriile și chiuvetele de granit?
Fie că petreci sau nu mult timp în bucătărie, curățarea și îngrijirea ei joacă un rol important în aspectul întregii locuințe.
Pentru a fi siguri că bucătăria ta va arăta, și după câțiva ani buni, ca în prima zi vom discuta despre cum să îți cureți bateria și chiuveta de granit, ce ar trebui să eviți când vine vorba de îngrijirea lor și ce sfaturi de întreținere poți urma.
Ce este granitul și ce îl face special?
Când vorbim despre granit, ne putem gândi la scări interioare sau exterioare, pavaje, glafuri sau chiar blaturi ori chiuvete de bucătărie. În linii mari, granitul este o rocă dură, cu o rezistență sporită la uzură și la temperaturi extreme.
Deși este un material rezistent, preferat în amenajări interioare datorită aspectului său elegant, granitul are nevoie de o îngrijire corectă și constantă. Deci, haide să aflăm cum îl cureți eficient, fără să-l decolorezi și fără să-i afectezi luciul natural.
Cum cureți și întreții chiuvetele din granit?
Deși poți fi tentat să folosești substanțe puternice pentru a îndepărta murdăria de pe chiuveta de granit, o îngrijire blândă poate fi mai potrivită. Aceasta nu trebuie să fie nici costisitoare și nici să-ți ocupe mult timp.
Mai jos am alcătuit o listă de sfaturi de îngrijire care te pot ajuta să păstrezi, ca noi, piesele din bucătăria ta.
Menține chiuveta uscată
Știm la ce te gândești: de ce aș ține uscată o chiuvetă în care, oricum, folosesc apă? Ei bine, odată cu evaporarea apei, pe chiuvetă vor rămâne urme de calcar care nu doar că vor fi greu de îndepărtat, ci îi vor și afecta aspectul. De aceea, este indicat ca după utilizarea chiuvetei să folosești o cârpă sau o lavetă uscată pentru a șterge excesul de apă.
Dacă, însă, s-a întâmplat ca pe chiuvetă să se acumuleze calcar, poți folosi o soluție anticalcar blândă, precum cea de la Faber, aplicată pe un material textil moale.
Fii atent la alimentele care pătează
Cafeaua, ceaiul, fructele sau alimentele care pătează ar trebui ținute departe de chiuvetă pentru că pot crea urme greu de îndepărtat. Dacă, totuși, au cauzat pete, acestea ar trebui curățate mai rapid.
Evită produsele de curățare prea puternice
Deși, poate te gândești să folosești cele mai puternice produse pentru a-ți curăța chiuveta, află că o îngrijire simplă poate fi mai eficientă.
Pentru a îndepărta murdăria, poți utiliza apă fierbinte și detergent de vase. Nu este recomandată folosirea produselor ce conțin amoniac, acid sulfuric, hidroxid de sodiu sau clorhidrat deoarece pot afecta atât culoarea, cât și luciul chiuvetei.
Totuși, în cazul pieselor în nuanțe mai deschise, poți utiliza o soluție pe bază de clor, cu o concentrație ce nu depășește 5%.
Evită obiectele grele sau ascuțite
Cu toate că este un material rezistent, granitul poate fi afectat dacă pe el cad obiecte grele sau ascuțite. Cuțitele, furculițele sau oalele scăpate accidental în chiuvetă îi pot crea urme permanente.
Cum cureți și întreții bateriile de bucătărie?
La fel ca în cazul chiuvetelor din granit, bateriile de bucătărie au nevoie de o îngrijire simplă, dar constantă.
Folosește produse blânde
Pentru a păstra luciul bateriei tale nu este nevoie să folosești substanțe abrazive sau prea puternice. Este suficient să utilizezi produse neutre, precum detergentul de vase, în combinație cu apă caldă. Substanțele abrazive, acide sau pe bază de clor îi vor afecta culoarea, creându-i pete gri-maro.
În cazul în care pe baterie apar urme de calcar, acestea pot fi îndepărtate ușor, cu soluția anticalcar Faber Clean Limescale aplicată pe o cârpă moale.
Unele piese ar trebui să fie schimbate
Pe lângă curățarea ei, o baterie are nevoie și de schimbări periodice ale pieselor nu doar pentru a păstra calitatea apei, ci și pentru a-i prelungi durata de viață.
În funcție de zona în care locuiești, poți opta pentru montarea unei instalații de dedurizare a apei. Aceasta va elimina calcarul care, deseori, duce la degradarea bateriei.
De asemenea, în cazul în care ai ales să montezi un filtru de impurități, ar trebui să știi că acesta necesită să fie schimbat o dată pe an și curățat o dată la 6 luni.
0 comments
Write a comment